29 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Σήμερα "μαγειρεύεται" ο ανασχηματισμός - "Κλειδί" πολιτικής επιβίωσης η μείωση φόρων- Τι ζητά ο ΣΕΒ

10:37 π.μ.
Να δώσει όραμα και να κερδίσει χρόνο προσπαθεί ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά τις εκλογές. Έτσι, με την πίεση τόσο από ΜΜΕ και στελέχη της Ν.Δ. για αλλαγές να αυξάνεται, όπως κατέδειξε η ιστορία με τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, στέλνει το μήνυμα ότι οι αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση θα γίνουν στην ώρα τους.
Πάντως σήμερα θα ξεκινήσει η πρώτη συζήτηση για ανασχηματισμό σε συνάντηση που θα έχι ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο εν μέσω πιέσεων από πολλούς που θέλουν να υπουργοποιηθούν. Οι πιέσεις αυτές αλλά και η βούληση του Ευάγγελου Βενιζέλου να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά κέρδη των εκλογών με θέσεις στο σχήμα, δημιουργούν ένα εύθραυστο πλαίσιο ισορροπιών. Εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών είναι ότι τελικά θα καταλήξουν σε έναν ανασχηματισμό ισορροπιών.

Η αυξανόμενη πίεση του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί ένα επιπλέον δεδομένο, καθώς ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσπαθεί να "κάψει επιλογές της κυβέρνησης", προωθώντας "μεταβατικές" λύσεις, που ειδικά στο θέμα της ΤτΕ θα ανοίξουν το δρόμο σε δικές του προτάσεις, εφόσον βέβαια κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε ευθέως την δυνατότητα της κυβέρνησης - "δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση" - να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην πρόταση του έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση - και κάλεσε την ηγεσία του ΣΕΒ σε συνεργασία ζητώντας να "έχουμε μία λειτουργική θεσμική σχέση".
Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης που θα έχουν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Εκεί θα τεθούν όλα τα σενάρια, τα οποία ουσιαστικά εξυπηρετούν τις αναγκαίες ισορροπίες κι όχι τόσο τις πολιτικές επιλογές. Πρόθεση πάντως είναι να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις καθώς εξελίσσεται ένα παράλληλο παζάρι στην Ε.Ε. για τις θέσεις στην Επιτροπή.

 

Συνεννόηση και μεταρρυθμίσεις ζητεί ο οικονομικός κόσμος


Η διάθεση, πάντως, από οικονομικούς παράγοντες, όπως αποτυπώθηκε και στο περιθώριο της ΓΣ του ΣΕΒ είναι δεδομένη για τολμηρές κινήσεις που θα σηματοδοτούν μια φυγή προς τα "εμπρός", με έμφαση τις μεταρρυθμίσεις αλλά και απομάκρυνση από παλαιοκομματικές επιλογές.
Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και "να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες μιας δύσκολης τετραετίας", επισήμανε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεοδ. Φέσσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Όπως είπε, "εκεί όπου χρειάζεται σχέδιο, επιμονή, ρήξεις αλλά και συνθέσεις, δυσκολευόμαστε να βρούμε κοινές λύσεις". Όμως, "εδώ που φτάσαμε, η συνεννόηση είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά".



Ο κ. Φέσσας κατέθεσε και σειρά προτάσεων για το νέο ρόλο του ΣΕΒ, καθώς και για στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Υποστήριξε πως ο σύνδεσμος θέλει μια νέα Ελλάδα που θα αναπτύσσεται, θα ευημερεί και θα παράγει σε στενότερη συνεργασία με τα μέλη του ΣΕΒ, την πολιτεία και τους εργαζόμενους.

"Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα δίνουν ένα στίγμα πιο κεντρώο, αλλά και πλέον σύγχρονης διακυβέρνησης", αναφέρει, την ίδια ώρα, στο Reporter κορυφαίος οικονομικός παράγων. Δίνει έτσι το στίγμα για το πώς σκέφτεται ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής κοινότητας της χώρας, η οποία φοβάται τα εσωκομματικά παιχνίδια που ήδη έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται.

Η μείωση φόρων το κλειδί πολιτικής επιβίωσης


Εν τω μεταξύ, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κατασιγάσει την έντονη εσωκομματική γκρίνια που υπάρχει και που συχνά απευθύνεται στον ίδιο προσωπικά ανακοινώνοντας ευχάριστες αλλαγές πολιτικής.
 Από βήματος ΣΕΒ, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι φέτος έρχεται η ανάκαμψη και η Ελλάδα οδηγείται σε μακροχρόνια ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά και μετά. Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,9% του χρόνου και ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη το 2016. Επίσης, αναφέρθηκε στα κυβερνητικά σχέδια για μείωση των φορολογικών βαρών κάτι που ουσιαστικά αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" της πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησε σε καταστροφή χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ανακοινώσει "οδικό χάρτη" για τη μείωση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια. "Εκεί που είναι η δική μου εμμονή, η βαθιά πίστη είναι η μείωση των φόρων. Όμως δεν υπόσχομαι τίποτα που δεν έχω βρει πως θα πληρώσω. Η μείωση των φορολογικών βαρών για όλους είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους", σημείωσε.

Αυτό που πρέπει όμως να γίνει χωρίς χρονοτριβή, τόνισε, είναι να διορθωθούν αδικίες που έγιναν. "Θα κάνουμε πιο ανθρώπινο τον εισπρακτικό μηχανισμό", σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι όσοι μπορούν να πληρώνουν, δεν θα ξεφεύγουν. "Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους γιατί έχουμε σχέδιο και αυτό δουλεύει, σημείωσε ενώ αναφέρθηκε σε σειρά διεθνών κολοσσών που έρχονται αυτό το καλοκαίρι για να κάνουν επενδύσεις", είπε χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι ποιον θα συναντήσουν στην οδό Νίκης σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες...

Γιώργος Αλεξάκης



 Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top