21 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Ο "πόλεμος της…Κριμαίας" για τον Ελληνικό Τουρισμό

10:54 π.μ.
"Φρενάρουν" οι κρατήσεις από Ρωσία τι τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία αλλά και η επιλογή του "ξανθού γένους", με κεντρική κατεύθυνση, να στηρίξει τις τουριστικές περιοχές της Κριμαίας, όπως το Σότσι, επηρεάζει την εγχώρια αγορά. Με αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση για 1.200.000 τουρίστες φέτος, ήτοι αύξηση αφίξεων στο 20%, φαντάζει ανέφικτη.
Εκτιμάται ότι και φέτος η αγορά της Ρωσίας θα δώσει κοντά στο 1 εκατ. αφίξεις και έσοδα στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Είναι προφανές ότι 4άστερα ξενοδοχεία, κυρίως, αντιμετωπίζουν τα επίχειρα του πολέμου της ... Κριμαίας, όπου η ανάγκη για οικονομική στήριξη κατευθύνει του Ρώσους.

Ωστόσο, η ελληνική τουριστική αγορά έχει προετοιμαστεί, πλην εξαιρέσεων, για το φρένο αυτό των αφίξεων, ήδη από το γύρισμα του χρόνου, όταν και η συναλλαγματική ισοτιμία είχε διαμορφωθεί με δυσμενείς όρους για τους Ρώσους.

Από την κατάσταση, πάντως, αυτή πλήττονται κυρίως μονάδες που έχουν μονοσήμαντη εξάρτηση από τη Ρωσική αγορά. Αντίθετα, μονάδες που έχουν διαφοροποιημένο πελατολόγιο ή απευθύνονται σε πολύ υψηλού επιπέδου Ρώσους τουρίστες φαίνεται να παραμένουν ανεπηρέαστοι. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει σημαντική αύξηση κρατήσεων από τις παραδοσιακές αγορές της Ε.Ε., ενώ και οι ζάμπλουτοι Ρώσοι δε φαίνεται να επηρεάζονται από την οικονομική και πολιτική συγκυρία και επιλέγουν τα ακριβά resort της Ελούντας ή άλλων περιοχών.

Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσο, η Ελλάδα θα υποδεχτεί 18,5 εκατομμύρια τουρίστες και θα πετύχει τουριστικά έσοδα 13,5 δισ. ευρώ, με μια αύξηση περίπου 5%, λόγω αντίστοιχης αύξησης των συμβολαίων με τους tour operators, που συνακόλουθα φέρνει άνοδο στο έσοδο ανά δωμάτιο.

Σε σχέση με τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή, που επηρεάζει την μεγάλη και πλούσια αγορά της Ρωσίας, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι η πολύ μεγάλη άνοδος των αγορών της δυτικής Ευρώπης ισοσταθμίζει τις μέχρι τώρα απώλειες από την ανατολή. Ενδεικτικό της δυναμικής των αγορών της δυτικής Ευρώπης, η ναυαρχίδα που είναι η Γερμανία, θα δώσει εφέτος στον ελληνικό τουρισμό 2,8 εκατομμύρια τουρίστες από 2,3 εκατομμύρια πέρυσι, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ρωσική αγορά θα κρατηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Σαφώς, βέβαια, εφόσον συνεχιστεί η πολιτική κυρώσεων της ΕΕ που έχει δυσκολέψει την έκδοση βίζας, τότε φυσικά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις όποιες εξελίξεις. Ειδικά την ώρα που είναι ευρέως γνωστό ότι εν πολλοίς το τουριστικό ρεύμα της Ρωσίας είναι κεντρικά κατευθυνόμενο και συνεπώς επηρεαζόμενο από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν χωρούν εφησυχασμοί καθώς άστοχοι γεωπολιτικοί χειρισμοί μπορεί να στοιχίσουν ακριβά... Άλλωστε οι Ρώσοι τουρίστες είναι καλοί πελάτες για τον Ελληνικό τουρισμό, καθώς δαπανούν 1.000 ευρώ "το κεφάλι" κατά μέσο όρο και είναι οι πρώτοι με διαφορά την στιγμή που οι Γερμανοί ξοδεύουν περί τα 600 ευρώ...

Γιώργος Αλεξάκης



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top