28 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Αλ. Λαγάκος: Ετσι θα έρθουν οι ξένες εταιρείες στην Ελληνική αγορά αερίου

11:16 π.μ.
Η Ελλάδα παρουσιάζει μερικά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία της προσδίδουν τη δυναμική να εξελιχθεί σύντομα σε μία άκρως ενδιαφέρουσα αγορά φυσικού αερίου για διεθνείς εταιρείες, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Reporter, ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος, πρόεδρος του Greek Energy Forum.
Ειδικότερα, ο κ. Λαγάκος, κωδικοποιεί τα πλεονεκτήματα αυτά, τα οποία- όπως υπογραμμίζει- επιτρέπουν στη χώρα να προσφέρει το σημαντικό πλεονέκτημα της επιχειρησιακής ευελιξίας σε κάθε εταιρεία εμπορίας αερίου που σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Greek Energy Forum αριθμεί τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να αναδείξει ξεκάθαρα αυτή τη δυναμική που διαθέτει, καταθέτοντας προτάσεις, οι οποίες- όπως εκτιμά- είναι σε θέση να θέσουν στέρεες βάσεις για τη θεμελίωση μίας πραγματικά απελευθερωμένης εθνικής αγοράς.
aeri270514
Ερ.: Πως διαμορφώνονται οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου;
Απ.: Η Ελλάδα παρουσιάζει μερικά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία της προσδίδουν τη δυναμική να εξελιχθεί σύντομα σε μία άκρως ενδιαφέρουσα αγορά φυσικού αερίου για διεθνείς εταιρείες.

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στα εξής:
  1. Στη διασύνδεση της Ελλάδας (τόσο μέσω υφιστάμενων συνδέσεων όσο και μέσω του αγωγού ΤΑΡ) με δύο εκ των μεγαλυτέρων αγορών αερίου της Ευρώπης, την Ιταλία και την Τουρκία, καθώς και με τις αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων.
  2. Στο γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί σημείο συνάντησης ποσοτήτων φυσικού αερίου που προέρχονται από – τουλάχιστον- τρεις διαφορετικές πηγές, οι οποίες υπόκεινται συν τοις άλλοις σε διαφορετική τιμολογιακή πολιτική και όρους παράδοσης.
  3. Στην προοπτική εκμετάλλευσης εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ερ.: Τι μπορούν να προσφέρουν αυτά τα πλεονεκτήματα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες;
Απ.: Τα παραπάνω χαρακτηριστικά επιτρέπουν στην Πατρίδα μας να προσφέρει σε κάθε εταιρεία εμπορίας αερίου που σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή κάτι άκρως πολύτιμο: επιχειρησιακή ευελιξία ( flexibility ), δηλαδή τη δυνατότητα για κεφαλαιοποίηση ευκαιριών arbitrage, τόσο μεταξύ όμορων αγορών όσο και διαφορετικών τιμών αερίου στην ευρύτερη περιοχή.
a270514
Ερ.: Ποιες είναι όμως οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η χώρα μας, προκειμένου να αναδείξει ξεκάθαρα αυτή τη δυναμική που διαθέτει;
Απ.: Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα συνοψίζεται στη στρατηγική της πραγματικής απελευθέρωσης της εθνικής αγοράς, μέσω της κατάργησης μονοπωλίων και της εξάλειψης εμποδίων που υψώνονται σήμερα μπροστά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρησιακή καινοτομία. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να παραθέσω παρακάτω μερικές δράσεις – σχεδόν αποκλειστικά ρυθμιστικού χαρακτήρα – τις οποίες θα μπορούσε να αναλάβει η Ελλάδα με άμεσο θετικό αντίκτυπο για την εθνική αγορά και οικονομία:
  • Να διευρύνει την πελατειακή βάση για τον Ελεύθερο Ανταγωνισμό, προσφέροντας άμεσα το δικαίωμα της επιλογής προμηθευτή σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές.
  • Να συνεργαστεί με τους ρυθμιστές αγορών και διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αερίου όμορων χωρών για τη θέσπιση συμβολαίων δέσμευσης μεταφορικής δυναμικότητας αμφίδρομης ροής (στα συνοριακά σημεία με υφιστάμενη τεχνική δυνατότητα).
  • Να διαθέσει τα παραπάνω δικαιώματα διασυνοριακών ροών αερίου μέσω της αντίστοιχης διεθνούς πλατφόρμας που λειτουργεί ήδη στην Ευρώπη με το όνομα PRISMA.
  • Να δεσμευτεί για σταθερότητα στο ισχύον φορολογικό πλαίσιο και να αποσυνδέσει γενικότερα την αγορά ενέργειας από φόρους υπέρ τρίτων.
  • Να επιταχύνει τη θεσμοθέτηση διμερών εμπορικών συναλλαγών στην εθνική αγορά ηλεκτρισμού, η οποία θα επιτρέψει συν τοις άλλοις την ενεργότερη συμμετοχή των ηλεκτροπαραγωγών στην εμπορία φυσικού αερίου στην περιοχή.
Οι παραπάνω προτάσεις, αν και αντιστοιχούν μονάχα σε ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η εθνική μας αγορά, πιστεύω πως είναι σε θέση να θέσουν στέρεες βάσεις για τη θεμελίωση μίας πραγματικά απελευθερωμένης εθνικής αγοράς.

Ερ.: Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης;
Απ.: Κλείνω με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Θεωρώ πως η παρουσία και η δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε το Greek Energy Forum και το ESCP Europe με θέμα το μέλλον της ελληνικής αγοράς αερίου αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη για την πίστη της Ελληνικής Κυβέρνησης στο όραμα της ουσιαστικής απελευθέρωσης.

Είμαι πεπεισμένος, λοιπόν, πως τόσο τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί όσο και οι πρωτοβουλίες που προτείνουμε θα αποτελέσουν σύντομα πραγματικότητα.








Πηγή:www.reporter.gr











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top