22 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Μαξίμου: Προσπάθεια να μαζευτούν οι πικραμένοι "νοικοκυραίοι"

11:26 π.μ.
Να "μαζέψει" την παραδοσιακή κεντροδεξιά βάση της Ν.Δ. επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Τα αντάρτικα ψηφοδέλτια στις τοπικές εκλογές, όπως του Απόστολου Τζιτζικώστα, η δυσαρέσκεια για το ουσιαστικό "άδειασμα" της υποψηφιότητας Κουμουτσάκου, (παλιού καλού συνεργάτη του Πέτρου Μολυβιάτη και της Ντόρας Μπακογιάννη), αλλά και οι επιλογές στην οικονομική πολιτική (ειδικά οι φόροι ακινήτων) έχουν φέρει πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. στα πρόθυρα της... εξόδου από το "μαντρί".
"Τι σχέση έχει αυτό που βλέπουμε σήμερα, με τον Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό, την ταυτότητα που έδωσε στην παράταξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Α' Συνέδριο του κόμματος το 1979 που έλαβε χώρα στη Χαλκιδική, αλλά και με τη φυσιογνωμία της Ν.Δ. επί Κώστα Καραμανλή", αναρωτιέται μιλώντας στο "R" παλιό κομματικό στέλεχος της Ν.Δ.

Ο προβληματισμός αυτός είναι διάχυτος σε πολλά παραδοσιακά στελέχη της παράταξης, τα οποία είτε έχουν πληγεί βάναυσα οικονομικά, είτε λόγω περικοπών σε συντάξεις, είτε λόγω των αλλαγών στην αγορά (toolkit ΟΟΣΑ, συμπίεση ΜμΕ), είτε με την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και βλέπουν αποταμιεύσεις ετών να εξανεμίζονται και να απειλούνται με κοινωνική περιθωριοποίηση.

Επιπλέον, η υπόθεση Μπαλτάκου, ειδικά για όσους αναπροσδιορίζονταν ως κεντρώοι, δημιούργησε αρνητικά "αντισώματα". Στο φόντο αυτών των
δεδομένων το Μέγαρο Μαξίμου έχει προσπαθήσει να επαναφέρει το "καράβι" στο παραδοσιακό μεσαίο χώρο. "Δώρο" σε αυτήν την προσπάθεια ήταν όλη η συζήτηση, που ξεκίνησε με την παροχή στήριξης στο ΣΥΡΙΖΑ από υποψήφιο σύμβουλο του Ηλία Κασσιδιάρη. Έτσι επανέφερε τη θεωρεία των δύο άκρων, αλλά και άδραξε την ευκαιρία για ένα αντιφασιστικό κρεσέντο με αιχμή μια ηρωική στιγμή του αντιφασιστικού αγώνα, τη Μάχη της Κρήτης.

Στον χαιρετισμό του από το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη μάχη της Κρήτης και τη θυσία του κρητικού λαού συνδέοντας το τότε με το σήμερα. "Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν στη μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941 για να μεταδώσομε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο για το τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες, όταν ενωμένοι αγωνίζονται", είπε και απευθύνθηκε σε όλη την Ευρώπη, καρφώνοντας τη Χρυσή Αυγή.

"Αίμα, θυσίες, ιστορική μνήμη προσβάλλονται βάναυσα από αυτούς, που φέρνουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού. Από αυτούς που ξεπροβάλλουν, ως φαντάσματα αποκρουστικά, για να μας θυμίσουν ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν σταματά ποτέ. Από αυτούς, που σήμερα θαυμάζουν τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε η Ελλάδα, τους χειρότερους δήμιους, που γνώρισε ο ελληνισμός και ιδιαίτερα ο κρητικός λαός. Θυμίζω ότι όλους αυτούς, η περήφανη κρητική γη τους κατάπιε, τους ντρόπιασε, τους ακύρωσε. Σε αυτή τη γη ο φασισμός δεν πιάνει. Πιάνει μόνο το δέντρο της ελευθερίας", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Επίσης με προφανή τρόπο να απευθυνθεί στο μεσαίο χώρο, προέταξε την κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός πολιτικού που σ' ένα από τα κείμενα του είχε πάρει αποστάσεις από τον φιλελευθερισμό... "Στη γη του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν πιάνει ο λαϊκισμός. Σε αυτή τη γη δεν πιάνει ο διχασμός. Σε αυτή τη γη, που δεν γνώρισε εμφύλιο πόλεμο, τα μηνύματα του μίσους και της εκδίκησης δεν ριζώνουν. Εδώ ριζώνουν μεγάλες ιδέες, εδώ οι Έλληνες δίνουν αγώνες, εδώ οι Έλληνες μονιάζουν και κοιτούν μπροστά και όχι πίσω", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στο σύνολο των Ελλήνων.

Ο Καραμανλής στηρίζει....
Μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου, πάντως είναι οι κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Μπορεί η ίδια λόγω προσωπικών φιλοδοξιών αλλά και υιού υποψηφίου να κρατά χαμηλούς τόνους, αλλά τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον...

Έτσι, έτυχε της "δέουσας" αναπαραγωγής από blogs κλπ η διαρροή από τον Κώστα Καραμανλή, που φέρεται να δήλωσε: "Να στηρίξουμε την παράταξή μας. Όσο ισχυρότερη η ΝΔ, τόσο περισσότερο διασφαλίζεται η αναγκαία για τον τόπο πολιτική σταθερότητα». Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός στους εκατοντάδες πολίτες που του ευχήθηκαν την Τετάρτη για την ονομαστική του εορτή.

Όμως πέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Ευάγγελος Αντώναρος, άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή, στέλνει τα δικά του μηνύματα, μέσω του Twitter και υποδεικνύει ποιους δεν πρέπει να ψηφίσει ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας.

"Γνώμονάς μας είναι ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ μόνο οι ιδρυτικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας όπως τις όρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής", αναφέρει ο κ. Αντώναρος και προσθέτει με νόημα: «ΌΧΙ στους αλεξιπτωτιστές και όψιμους Νεοδημοκράτες. ΌΧΙ στους υβριστές της παράταξης και δήθεν τηλεαστέρες, ΌΧΙ στους μαϊντανούς".

Κλείνοντας, υπογραμμίζει: "Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι οδηγίες σε πολίτες σχετικά με την εκλογική τους συμπεριφορά ήταν σχεδόν πάντα αντιπαραγωγικές".
Καραδοκεί ο Πολύδωρας...
Δεν είναι λίγοι πάντως οι παλιοί νεοδημοκράτες που καλοβλέπουν το εγχείρημα Πολύδωρα. Μάλιστα ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κι άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. δεν κρύβει ότι απευθύνεται στον πικραμένο δεξιό που... χάνει την ιδιοκτησία του. Δεν προβάλλει εαυτόν ως απειλή ανατροπής αλλά ως λύση καταφυγής της διαμαρτυρίας.

Ενδεικτικό ήταν το τι ανέφερε στο Mega και την Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη τη Δευτέρα, στην ερώτηση εάν ο σχηματισμός του θα ζητήσει εκλογές εάν χάσει η Ν.Δ. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση, γατί διαφορετικά θα συνεχίσει την λογική των μνημονίων, αλλά δε θα πρέπει και αναγκαστικά να πέσει ο Αντώνης Σαμαράς. Αιχμή της πολιτικής του ατζέντας οι φόροι ακινήτων που πληγώνουν πολλούς "νοικοκυραίους"...

Εν όψει πάντως κάλπης ή και .... μετά την Κυριακή και με δεδομένο τη διείσδυση που έχει το εγχείρημα του κ. Πολύδωρα, του κ. Ψωμιάδη και των παλιών λοχαγών κ.κ Ζώη, Νικολόπουλου, σε πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους οι πιέσεις και το φλερτ στο κομμάτι αυτό της παραδοσιακής δεξιάς θα συνεχιστεί... Άλλωστε και το δεκαδικό ψηφίο στο τελικό άθροισμα ή οι ανοικτοί δίαυλοι εν όψει νέων προσκλητηρίων μετά την Κυριακή είναι σημαντικοί...

Γιώργος Αλεξάκης



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top