27 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Market Beat: Στα ομόλογα οι θεσμικοί διαβάζουν την ανακούφιση από τα αποτελέσματα

10:33 π.μ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ένα φιλικό προς τις αγορές σενάριο, καθώς δεν διαταράσσει την πολιτική σταθερότητα δήλωσαν οι ξένοι αναλυτές από τις ΗΠΑ ως την Ασία. Η συνέχεια εξαρτάται από την εικόνα των ομολόγων και την κατάσταση στα γεωπολιτικά.
Οι αγορές στην Ασία ξεκίνησαν ανοδικά αλλά παραπάτησαν στη συνέχεια και μόνο ο ΝΙΚΚΕΙ κράτησε κέρδη μαζί με την οριακή άνοδο στην αγορά μετοχών της Αυστραλίας. Οι επενδυτές έμειναν επιφυλακτικοί απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η κλιμάκωση στη συνεχιζόμενη κρίση μετριάστηκε μετά από την αποφασιστική νίκη του  δισεκατομμυριούχου Πέτρο Poroshenko το Σαββατοκύριακο στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, και πολλοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει να επέλθει κάποια σταθερότητα στην κατάσταση.

 Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, τη Δευτέρα, συνέχισε να αφήνει υπαινιγμούς για επερχόμενα μέτρα, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα προσεκτική» για οποιαδήποτε αρνητική τάση των μεγεθών στη ζώνη του ευρώ, καθώς και ότι «περισσότερη προληπτική δράση μπορεί να είναι δικαιολογημένη». Αργότερα σήμερα, έχει προγραμματιστεί να παραβρεθεί ο Draghi σε μια ανοικτή συζήτηση την τελευταία ημέρα του φόρουμ της ΕΚΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πορτογαλία. Η ΕΚΤ ετοιμάζει μια δέσμη επιλογών επί της πολιτικής της για τη σύνοδο της 5ης  του Ιουνίου, ανέφερε το Reuters . Περιλαμβάνει περικοπές σε όλα τα επιτόκια της καθώς και στοχευμένα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της χορήγησης δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις.
Το κλίμα λοιπόν για το ΧΑ θεωρείται σήμερα ουδέτερο από την πλευρά της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και απομένει σαν κίνητρο για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης των ελληνικών μετοχών, το μίγμα των εσωτερικών παραμέτρων της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της Δευτέρας 2/6, ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ εισέρχεται στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap, ενώ αποχωρούν τα ΕΛΠΕ. Την ίδια μέρα εισέρχονται στον FTSE25, οι ΕΥΡΩΒ και ΒΙΟ στην θέση των ΣΩΛΚ και ΦΡΙΓΟ.
Χθες οι θεσμικοί ανέβασαν την αγορά με πυλώνα τις τράπεζες, που μετά από καιρό έχουν περάσει σε επίπεδα τιμών που βρίσκονται πάνω από την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος αγοράς νέων μετοχών από τις τελευταίες τους ΑΜΚ. Αν συνεχίσουν να υποχωρούν οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα οι τράπεζες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία του 25άρη, καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε αυτές, από πολλούς, τώρα, χαρακτηρίζονται ως υπερβολικές. Αναμένονται αναβαθμίσεις από τους ξένους Οίκους και θυμίζουμε ότι αυτό που απασχολεί τους ξένους αναλυτές  είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι αγορές είχαν αργία γιατί γιορτάζεται η Μέρα Μνήμης (Μemorial Day).
Ευρώπη
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 αναρριχήθηκαν οι ευρωαγορές χθες, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις ευρωεκλογές, δείχνοντας ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της κάλπης. Επίσης, η ανανέωση της δέσμευσης για δράση από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, λειτούργησε υποστηρικτικά.

Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+1,77% κέρδισε 1,28% στις 9.893 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI+0,75% σημείωσε άνοδο 0,75% στις 4.527 μονάδες. Η αγορά του Λονδίνου ήταν κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα των Τραπεζών (Spring Bank Holiday).

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 343,69 μονάδες. Αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSEMIB να διαμορφώνεται στις 21.494 μονάδες με κέρδη 3,61%.

Την άνοδο του ιταλικού δείκτη τροφοδότησαν τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών, μετά και τη νίκη Μ. Ρέντζι στις ευρωεκλογές, σημάδια που δείχνει ότι δεν απειλείται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η Banca Popolare dell’Emilia Romagna κέρδισε 6,6%, η UniCredit ενισχύθηκε κατά 4% και η Intesa Sanpaolo βρέθηκε στο +4,2%.

Στο ταμπλό, η Atos ενισχύεται κατά 5,6%, μετά την κατάθεση προσφοράς για την εξαγορά της Bull, με premium 22% σε σχέση με την τιμή της 23ης Μαΐου. Σε περίπτωση που ευοδωθεί το deal, η κερδοφορία της Atos θα αυξηθεί κατά 10%, ενώ η μείωση του κόστους θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ για τους επόμενους 24 μήνες.

Η Commerzbank κερδίζει 3,1%, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν το γερμανικό δημόσιο να διακρατά έως το 2016 το μερίδιο του 17% που κατέχει στην τράπεζα.

Νωρίτερα, την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού του πληθωρισμού, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Λισαβόνα.

Όπως ανέφερε υπάρχει κίνδυνος οι εκτιμήσεις για εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό να επιβεβαιωθούν, ωθώντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις συναλλαγές τους.

Ο Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ ζυγίζει μια ευρεία ποικιλία των βημάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μειώσεις των επιτοκίων σε νέα τραπεζικά δάνεια ή αγορές περιουσιακών στοιχείων σε ευρεία βάση για προστατεύσει την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, από τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό.
ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν «βλέπει» κάποιον πολιτικό κίνδυνο στον ορίζοντα, με τους επενδυτές να δίνουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στη χώρα όσο και στην εγχώρια αγορά, καταγράφοντας την πέμπτη σερί ανοδική συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,27% στις 1.197,71 μονάδες, πάνω από το ψυχολογικό όσο και τεχνικό παράγοντα των 1.180 μονάδων. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.199,26 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.166,94. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 154,58 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 22,58 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Αν και χθες η συνεδρίαση έκανε μια μικρή «κοιλιά» φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό πεδίο, σύντομα ενεργοποιήθηκαν οι long επενδυτές, με σηματωρούς τους τίτλους των ΕΤΕ και ΑΛΦΑ +3,03% που άλλωστε διαμορφώνουν τώρα το 18% της αξίας του, αποκαθιστώντας την «τάξη», συντηρώντας παράλληλα τη διάθεση επανατοποθέτησης με οδηγό την πολιτική σταθερότητα και τις ελκυστικές αποτιμήσεις μετά τη διόρθωση του τελευταίου διμήνου.

Ανάλογη πορεία ακολουθούσε και ο FTSE25, ο τραπεζικός είχε αυτονομηθεί με 3 από τις 4 μετοχές του να κινούνται συνεχώς σε θετικό πεδίο (ολιγόλεπτη μικρή πτώση μόνον για την Eurobank) ενώ η Πειραιώς έχοντας ενισχυθεί στο προηγούμενο 3ήμερο κατά 25% λογικό ήταν να αντιμετωπίζει προσφορές που δεν τις κάλυπτε διαρκώς η ζήτηση (αλλά και πάλι σε ελεγχόμενους ρυθμούς).

Χθες, επίσης, παρατηρήθηκαν συντονισμένες κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων αλλά και εγχώριων θεσμικών δυνάμεων σε τραπεζικούς τίτλους, ενώ στα πακέτα έντονη ήταν η παρουσία της Eurobank.

Πέμπτη ημέρα ανόδου στη σειρά και για τον FTSE25, με τα συνολικά κέρδη σε αυτές τις συνεδριάσεις να φτάνουν τις 31 μονάδες (+12,3%). Με κίνηση στο εύρος 375,66 και 386,78 μονάδων για να ολοκληρώσει στις 386,24 μονάδες με άνοδο 2,43% μία ανάσα από το υψηλό του. Άλλαξαν χέρια 59,06 εκατ. τεμάχια αξίας 127,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, αν προσθέσουμε τα 108,07 εκατ. τεμάχια και τα 41,43 εκατ. του τζίρου της ΕΥΡΩΒ έχουμε το 96% και το 95% του συνόλου. Πρώτη σε τζίρο η Εθνική με 66,47 εκατ. ευρώ (το 37,5%).

Τέσσερις μετοχές του FTSE25 με αρνητικό πρόσημο. Η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-7,14% στο -7,14% λόγω της απόφασης του ΣτΕ, ο ΟΛΠ ΟΛΠ-1,23% (-1,23%), η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-1,07% (-1,17%) και η Τιταν (-0,22%). Μία χωρίς αλλαγή, η Eurobank Properties, ΕΥΠΡΟ και 20 ανοδικές με επικεφαλής τις FrigoglassΦΡΙΓΟ+6,67% (6,67%), Τέρνα Ενεργειακή (6,05%), Εθνική (5,68%), Σωληνουργεία Κορίνθου (5,19%) και ΓΕΚΤέρνα (5,08%).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,30% στις 168,72 μονάδες στο υψηλό της ημέρας. Πραγματοποίησε όγκο συναλλαγών 161,6 εκατ. τεμάχια (το 93% του συνολικού της αγοράς) και τζίρο 131,6 εκατ. ευρώ (74,3%). Πέμπτη θετική σερί παρουσία και γι αυτόν, με 19% διαφυγή από το χαμηλό του στις 141,86 μονάδες (19 Μαίου).

Λόγω της υποχώρησης των τιμών μετοχών - βαρόμετρων για τον δείκτη Midcap20 και συγκεκριμένα των Fourlis (-2,04% ) και Sarantis (-0,57%) ο FTSEM ενισχύθηκε... μόλις κατά 1,14% στις 1.121,29 μονάδες. Με 13 μετοχές σε θετικό έδαφος (Υγεία 10,61%, ΕΒΖ ΕΒΖ+8,73% 8,73%, Χαλκορ ΧΑΚΟΡ+8,33% 8,33%, Σιδενόρ ΣΙΔΕ+4,35% 4,35%, ΑΒΑΞ 3,87% και Ιντρακομ 3,64%), τρεις χωρίς αλλαγή (Autohellas, ΕΥΑΠΣ και Ικτίνος) και τρεις με αρνητικό πρόσημο. Τζίρος μετά βίας στα 1,83 εκατ. ευρώ (περίπου 1%).

Από το υπόλοιπο ταμπλό χρήζουν ειδικής αναφοράς οι τίτλοι του Warrant της Εθνικής (με υπερδιπλασιασμό τιμής από το χαμηλό του στις 15 Μαίου) στο +14,63% με 1,74 εκατ. τεμάχια, της Quality με άνοδο 11,32% και 28.000 τεμάχια, Space με άνοδο 10%, Βιοχαλκο στο +7,06% (από 2 Iουνίου στον FTSE25). Αρνητική η παρουσία των Geniki (-18,7%), Αττικής (-18,18%), ΑLTEC (-16,67%) και Βιοτερ (15,15%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας  (+5,39%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-4,69%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 86 κινήθηκαν ανοδικά, 39 καθοδικά, ενώ η τιμή 27 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Επαναλαμβάνουμε ότι το ελάχιστο της Δευτέρας της περασμένης βδομάδας ήταν για τη στήλη, ο πυθμένας μιας βίαιης πτώσης.  Σε αυτή οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ προεξόφλησαν το χειρότερο δυνατό σενάριο για το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, που αφορούσε στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της χώρας. Για την οποία, οι αγοραίοι έχουν αναπτύξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, καθώς θεωρούν πως έχει αφομοιώσει το πρόγραμμα σύγκλισης και εξυγίανσης καλύτερα από όλες μετά το 2010.
Το ανοδικό χάσμα της Δευτέρας για τον 25άρη καλύφθηκε ενδοσυνεδριακά και αυτό δίνει την δυνατότητα να συνεχίσει την άνοδό του έως τις 400 μονάδες, χωρίς ανάσα. Κάτι που φαινόταν απίθανο πριν από μερικές μέρες.
Τα επίπεδα αυτά για τον δείκτη των παραγώγων αποτελούν μια υπολογίσιμη αντίσταση, που την όρισαν δυο διαφορετικές συστοιχίες συνεδριάσεων. Η πρώτη εντοπίζεται στις 24/2 με κλείσιμο του δείκτη στις 394,7 και υψηλό στις 406,1 μονάδες και ελάχιστο την τιμή κλεισίματος ενώ την επόμενη ακολούθησε αντίδραση  που έστειλε τον 25άρη στις 408,6 μονάδες. Με ελάχιστο ημέρας στις 394,67 μονάδες. Ήταν λοιπόν η περιοχή τιμών που τον Φεβρουάριο αποτέλεσε μια σημαντική στήριξη αφού κατόπιν επακολούθησε η άνοδος που έδωσε το μέγιστο για τους βασικούς δείκτες του ΧΑ στο τρέχον έτος.
Η δεύτερη συστοιχία αφορά στις συνεδριάσεις συσσώρευσης που έλαβαν χώρα από τις 2 Μαΐου ως τις 7 του τρέχοντα μήνα. Στις 2/5 το κλείσιμο έγινε στις 398,6 μονάδες και το μέγιστο μέρας ήταν 400,8 με ελάχιστο τις 396,6. Στις 5/5 το κλείσιμο έγινε στις 396,7 μονάδες και το μέγιστο μέρας ήταν 398,4 με ελάχιστο τις 392,7. Στις 6/5 το κλείσιμο έγινε στις 391,3 μονάδες και το μέγιστο μέρας ήταν 396,7 με ελάχιστο τις 390,55. Στις 7/5 το κλείσιμο έγινε στις 395,6 μονάδες και το μέγιστο μέρας ήταν 396,5 με ελάχιστο τις 388,7.
Συνεπώς η συσσώρευση του Μαΐου στη ζώνη από τις 390 ως τις 400 μονάδες και η στήριξη σε αντίστοιχα επίπεδα τον Φεβρουάριο, υπαγορεύουν με βάση τη στατιστική προϊστορία μια αντίσταση στην ανοδική κίνηση του 25άρη. Αν αυτή συνεχιστεί σήμερα καθώς θα στείλει για δεύτερη μέρα το δείκτη σε κλείσιμο πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Μια υποχώρηση ως τα επίπεδα των 376 μονάδων δεν αναιρεί την ανοδική δυναμική και πιθανά σε αυτό οφείλεται η στάση των traders που θεωρούν πιο «φυσική» μια υποχώρηση, που θα βάλει στο παιχνίδι του ΧΑ και εκείνους τους επενδυτές που δίστασαν να τοποθετηθούν αισιόδοξα, την προηγούμενη βδομάδα.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν με σταθερό ανοδικό βηματισμό στην αρχή των συναλλαγών σήμερα  Τρίτη αλλά εξατμίστηκαν τα αρχικά κέρδη, και το ευρώ έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει ευάλωτο μετά τα σχόλια από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που γέννησαν αυξημένες προσδοκίες για βήματα χαλάρωσης στη ζώνη του ευρώ.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αφού αυξήθηκε περίπου +0,2% εμφάνισε στο τέλος απώλειες, ενώ ο Nikkei ενισχύθηκε 0,8% στις αρχές της διαπραγμάτευσης αλλά το διατήρησε ως το τέλος, αν και τελείωσε σε υψηλό 7 εβδομάδων τη Δευτέρα.
Οι αγορές ήταν ήσυχες στη διάρκεια της νύχτας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε διακοπές, αλλά το φρόνημα των επενδυτών έχει γενικά καλή υποστήριξη μετά το ρεκόρ υψηλού του S & P 500 την Παρασκευή.
Οι διακοπές στις μεγάλες αγορές έριξαν τους όγκους στις αγορές ξένου συναλλάγματος σε λιγότερο από το μισό του ημερήσιου μέσου όρου τους. Ενώ οι συνθήκες χαμηλών όγκων ενισχύουν ενίοτε νευρικές κινήσεις της αγοράς, τα κύρια ζεύγη νομισμάτων ήταν ήσυχα παραμένοντας στις πρόσφατες ζώνες τιμών.
Το ευρώ διαμορφώθηκε τελευταία στα 1,3648 δολάρια, ελαφρώς πάνω σήμερα αλλά δεν απέχει ακόμα πολύ από το χαμηλό τριών μηνών των 1,3615 δολαρίων που έφθασε τη Δευτέρα. Έναντι του γιεν, ήταν επίσης σταθερό στα 139,09 γιεν.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi τη Δευτέρα συνέχισε να αφήνει υπαινιγμούς για επερχόμενα μέτρα, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα προσεκτική» για οποιαδήποτε αρνητική τάση των μεγεθών στη ζώνη του ευρώ, καθώς και ότι «περισσότερη προληπτική δράση μπορεί να δικαιολογείται».
Αργότερα σήμερα, έχει προγραμματιστεί να παραβρεθεί ο Draghi σε μια ανοικτή συζήτηση την τελευταία ημέρα του φόρουμ της ΕΚΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πορτογαλία. Η ΕΚΤ ετοιμάζει μια δέσμη επιλογών πολιτικής για τη σύνοδο της 5ης  του Ιουνίου, ανέφερε το Reuters . Περιλαμβάνει περικοπές σε όλα τα επιτόκια της καθώς και στοχευμένα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της χορήγησης δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις.
Αντίθετα, νυν και πρώην Ιάπωνες κεντρικοί τραπεζίτες εξοικειωμένοι με τις εσωτερικές συζητήσεις λένε πως είναι σε εξέλιξη στην Τράπεζα της Ιαπωνίας μια άτυπη συζήτηση για το πώς να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη έξοδο από το μαζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το γιεν ήταν σταθερό έναντι του δολαρίου, που αγόραζε 101,93 γιεν και παρέμεινε κοντά στο  υψηλό 1-1/2 εβδομάδων των 102,05 γιεν που σημειώθηκε τη Δευτέρα.
Οι επενδυτές έμειναν επιφυλακτικοί απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η κλιμάκωση στη συνεχιζόμενη κρίση μετριάστηκε μετά από την αποφασιστική νίκη του  δισεκατομμυριούχου Πέτρο Poroshenko το Σαββατοκύριακο στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, και πολλοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει να επέλθει κάποια σταθερότητα στην κατάσταση.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν την σημασία τους μιας και δημιουργήθηκε σημαντική πόλωση τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Αντιπολίτευση ενώ από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν θέλει σύντομα Βουλευτικές εκλογές.
Από την άλλη μεριά η Κυβέρνηση καλείται να καταλάβει πως πρέπει να αλλάξει πολιτική, μιας και οι άστοχοι φόροι σε μεγάλη μερίδα χαμηλών στρωμάτων, ειδικά, δεν οδηγούν πουθενά, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και τρόπους σκέψης για το πως θα καταφέρει να φέρει ανάπτυξη και συνάμα να γεμίσει τα Ταμεία της. Οι ξένοι από την άλλη, δεν δείχνουν (μέχρι στιγμής) να πτοούνται από πιθανό πολιτικό ρίσκο.
Τεχνικά, θα θέλαμε την λήξη μήνα πάνω από τα επίπεδα των 1220 μονάδων και πάνω από τις 388 για τον δείκτη κεφαλαιοποίησης, σενάριο που θα ενδυναμώνει την άποψη ότι τα πρόσφατα χαμηλά μπορεί να αποδειχθούν και πολύ σημαντικά μεσοπρόθεσμα χαμηλά. Ο Τραπεζικός κλάδος, στο σύνολο του, μετά την πτωτική υπερβολή κατάφερε και έπιασε και πάλι τα strike των πρόσφατων ΑΜΚ χωρίς ακόμα να έχει δώσει αγοραστικά σήματα με εξαίρεση τον τίτλο της Eurobank. Μπροστά μας έχουμε πιθανές αναβαθμίσεις από οίκους, αλλά μην ξεχνάμε πως το μεγάλο μας θέμα είναι η συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Αγορά.
Πλέον μένει να δούμε αν η πρόσφατη πτώση αποτέλεσε απλά ένα διάλλειμα της μεγάλης ανοδικής κίνησης που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό και σε καμία περίπτωση τα επίπεδα που δοκιμάσαμε δεν πρέπει να χαθούν μιας και θα διακυβευτεί η τάση μας. Ο μεγάλος στόχος του 1450 παραμένει, ενώ η αλλαγές στην βαρύτητα του Τραπεζικού κλάδου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές στους δείκτες το επόμενο διάστημα.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Βιομηχανική επανάσταση
Πιστεύουμε ότι μετά από απουσία πέντε ετών, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν επιστρέψει στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτό συμβαίνει επειδή η χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας είναι υψηλή, το τρέχον απόθεμα κεφαλαίου είναι σε γήρανση και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κινούνται προς τα πάνω. Η προοπτική αυτή δεν φαίνεται να αντανακλάται στην τιμή των μετοχών εταιριών πιο στενά συνδεδεμένων με το ζήτημα αυτό. Στην Κίνα, η είδηση ​​μιας άλλης αψιμαχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με το Βιετνάμ ώθησε τις μετοχές χαμηλότερα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ένα φιλικό προς τις αγορές σενάριο, καθώς δεν διαταράσσει την πολιτική σταθερότητα, έστω και εάν οι επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν κάπως απογοητευτικές, σημειώνει η Nomura σε χθεσινή σύντομη έκθεσή της. Αναφέρει ότι το αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με ένα από τα τρία σενάρια που είχε παρουσιάσει την προηγούμενη σε σχετική ανάλυση,  συγκεκριμένα με εκείνο που μιλούσε για αποδεκτή ήττα της Ν.Δ. (ήτοι διαφορά 2-4%) και αξιοπρεπούς παρουσίας του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό άνω του 6,5%.
Σε επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων για την πορεία των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνου προχώρησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), μετά από σχετική ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάρτιο. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η ανακοπή του πτωτικού σερί στη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς τον περασμένο Μάρτιο προέκυψε αύξηση κατά 1,4% στα 2,15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει υποχώρηση της τάξης του 5,9%.
Στα 5.444,9 εκατ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 953,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 29,8%. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε στα 11.801,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 0,3%. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 763,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10,5%.
Αυξημένα κατά 20% ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+3,01% για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2013. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή, μετά από φόρους και διαφορές αποτίμησης ομολόγων, υπολογίζονται σε 0,08 ευρώ, έναντι 0,06 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο κύκλος κύριων εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 10,2 εκατ. ευρώ, έναντι 8,85 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν στα 9,9 εκατ. ευρώ έναντι 8,6 εκατ. ευρώ.
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Newsphone Ελλάς.
Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η έγκριση διανομής μερίσματος στους μετόχους καθώς και η έγκριση συμμετοχής της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής «ΤΡΑΒΕΛ 80 Α.Ε.».
Ειδήσεις από το εξωτερικό
H έκβαση των ευρωεκλογών, αλλά και των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, επηρεάζουν ελάχιστα τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που κυμαίνεται γύρω στα 1,362 δολάρια. Παρά την ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών ή ακόμα και ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε., ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν εκτιμά ότι οι πολιτικές επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων θα είναι περιορισμένες. Σε σχόλιό του σημειώνει ότι η έκβαση των ευρωεκλογών δεν δίνει ισχυρό στίγμα - γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη μια πρόβλεψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο. «Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσουν την αγορά συναλλάγματος», γράφει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.
Η ύφεση του δείκτη εμπορευμάτων DJ-UBS δείχνει να φτάνει στο τέλος της, μετά από τρεις εβδομάδες πωλήσεων λόγω της διαδεδομένης ρευστοποίησης που σημειώθηκε στο σύνολο του γεωργικού τομέα. Για άλλη μια φορά, ο κλάδος είχε αρνητικές αποδόσεις την εβδομάδα που πέρασε, με προσαρμογή στα γεωργικά προϊόντα και συνεχιζόμενη αδυναμία στο καλαμπόκι και το σιτάρι. Τα βιομηχανικά μέταλλα συνεχίζουν να αναπληρώνουν το χαμένο έδαφος, με το νικέλιο και το αλουμίνιο να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, και την ομάδα μετάλλων λευκόχρυσου να υποσκελίζει τα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά παρατείνονται. Το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, αφού η εποχιακή αύξηση στη ζήτηση έρχεται να ενισχύσει τις ήδη υψηλές αποδόσεις του κλάδου λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής.
«Επίμονους κινδύνους», εσωτερικούς και εξωτερικούς, για την οικονομική προοπτική της Τουρκίας, διαπιστώνει ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος και διατήρησε στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε τη βαθμολογία «ΒΒ+», η οποία είναι η ανώτερη βαθμίδα του junk, για το τουρκικό αξιόχρεο, με την προοπτική της αξιολόγησης να είναι «αρνητική», κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επέλθει υποβάθμιση εντός του επόμενου εξαμήνου.
Τη λήψη μέτρων «για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη» στην Ευρωζώνη ζήτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχουμε ανάγκη από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη και πρέπει να λάβουμε μερικά μέτρα για να τονώσουμε την ανάπτυξη» είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του φόρουμ για τη νομισματική πολιτική που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Σίντρα, κοντά στη Λισαβόνα. Όπως ανέφερε, η εμπιστοσύνη επέστρεψε στη ζώνη του ευρώ και η ανάπτυξη ξανάρθε σε σχεδόν όλες τις χώρες, όμως έχουμε ανάγκη από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη για να ανακτήσουμε θέσεις εργασίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ





Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top