5 Ιουν 2014
0 σχόλια

Παρά την κρίση, οι εισηγμένες αύξησαν σχεδόν κατά 900 εκατ. ευρώ τα ταμειακά τους διαθέσιμα!

11:20 π.μ.
Πτώση κατά 245 εκατ. ευρώ σημειώνει και ο συνολικός δανεισμός. Οι πρωταθλητές της ρευστότητας στο Χ.Α.
Σημάδια ζωής από τις εισηγμένες, ενώ τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι το ταμείο των εισηγμένων ως συνολική εικόνα αντί να μειώνεται και να αδειάζει λόγω της παρατεταμένης ύφεση αυξήθηκε σχεδόν κατά 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Καυκάς, «τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 7,799δις ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 που βρισκόντουσαν στα 6,903δις.ευρώ.
 
Επίσης, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων ανέδειξε 46 εισηγμένες εκ του δείγματος των οποίων η αναλογία καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια (net debt/equity) είναι μεγαλύτερη του 1,5, ενώ στο κλείσιμο της προηγούμενης χρήσης ήταν 40 εταιρίες σε αυτή την κατηγορία. Κλείνοντας, αναφέρουμε ότι υπάρχουν 26 εταιρίες με καθαρό ταμείο πάνω από 1εκ. ευρώ, στις οποίες συμμετέχουν σταθερά οι ΚΑΡΕΛΙΑ, ΟΠΑΠ, AEGEAN, EXAE, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΚΑ, FF GROUP, EUROBANK PROPERTIES, ΠΛΑΙΣΙΟ, KLEEMAN».
 
Ως προς τα δάνεια, ο κ. Καυκάς σημειώνει ότι η εικόνα ρευστότητας και δανεισμού των εισηγμένων δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, καθώς ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 245εκ ευρώ στα 32,45δις.ευρώ από 32,7δις.ευρώ που καταγράφηκαν στη λήξη του 2013, κυρίως λόγω της μείωσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της COCA COLA–ΕΕΕ. Αντιθέτως, ο συνολικός βραχυπρόθεσμος δανεισμός αυξήθηκε κατά 1,68% στα 14,219 δις.
 
Σύμφωνα με την αγορά, η διασφάλιση των εμπορικών και παραγωγικών δικτύων τους στις βαλκανικές αγορές, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική είναι βασική προτεραιότητα για τις εξωστρεφείς εισηγμένες. Μάλιστα, μπροστά στον κίνδυνο να αρχίσουν να ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που με μεγάλο κόστος δημιούργησαν από τα τέλη της δεκαετίας του '80, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αρκετές εισηγμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις αρχίζουν να εξετάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια επιβίωσης. Υπάρχουν πάνω από 90 εισηγμένες που αδυνατούν να καλύψουν τις μηνιαίες ανάγκες τους είτε αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού είτε την κάλυψη της αγοράς πρώτων υλών ή ακόμη και μεταφοράς των προϊόντων τους εντός της χώρας.Έστω κι αν αυτές παραμένουν στα χαρτιά κερδοφόρες...
Ο βρόχος των χρεών πνίγει τις εισηγμένες οι οποίες θα πρέπει μέσα στο 2014 να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές πίστωσης των τραπεζών για να επιβιώσουν.
 
Ακόμη, από τους ισολογισμούς προέκυψε ότι αυξάνεται ο αριθμός των εισηγμένων που η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια επιδεινώνεται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη νέα οικονομική χρήση. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένας «ισολογισμός που ιδρώνει», που έχει δηλαδή αρκετά δάνεια, επιβάλλει στο management να περιορίσει τις σπατάλες και να σκέφτεται κάθε φορά τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο, προκειμένου να υλοποιηθεί ένας προκαθορισμένος στόχος της εταιρείας.
 
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι ο μηδενικός δανεισμός και το γεμάτο ταμείο προσφέρουν ασφάλεια στις εταιρείες και στους μετόχους απέναντι στην πολύχρονη ύφεση που διανύει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ενώ παράλληλα δίνεται και η ευελιξία στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν άμεσα σε εξαγορές ή σε οποιαδήποτε άλλη επιθετική κίνηση όταν προκύψει η ανάλογη ευκαιρία, χωρίς να πρέπει να κινήσουν χρονοβόρες διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
 
Όσο η ύφεση της εγχώριας αγοράς διατηρείται, το άνοιγμα ή η ενίσχυση της παρουσίας σε ξένες αγορές θεωρείται ως η μοναδική διέξοδος για τις εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να αναπληρώνουν τον χαμένο τζίρο και να λειτουργούν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο δυναμικότητας. Το 2013 ωστόσο παρέμεινε από πολύ έως πάρα πολύ δύσκολο για όσες εταιρείες έχουν υψηλή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά, καθώς η διέξοδος στο εξωτερικό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και μεγαλύτερη κερδοφορία.




Πηγή:www.reporter.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top