4 Ιουν 2014
0 σχόλια

"Σιγοβράζει" ο ανασχηματισμός

11:17 π.μ.
Σκληρά παζάρια και συνεχείς καραμπόλες φαίνεται να φρενάρουν τη δημοσιοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, που αναμενόταν για την Τετάρτη, με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, θα μεταβεί στη Γαλλία για τις εορτές για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.
Όπως κάθε φορά, τα υποψήφια ονόματα δίνουν και παίρνουν, με κεντρικό πρόσωπο σε αυτήν τη διαδικασία τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η πιθανολογούμενη αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα δεν είναι δεδομένη, καθώς ο ίδιος δε θα ήθελε μνα γίνει εξιλαστήριο θύμα.
aanasximatismo030614
Έτσι παίζει ακόμα και το να παραμείνει, εκτός αν βρεθεί μια κατάλληλη θέση... Μέχρι πάντως να λυθεί το αίνιγμα πολλά ακούγονται, από το ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο με τον ορισμό νέου αναπληρωτή υπουργού, μέχρι το σενάριο που θέλει να μετακινείται στην οδό Νίκης νυν υπουργός, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης, ή ακόμη και ο Στ. Παπασταύρου.
 
Από την ΕΛΙΑ φαίνεται να εστιάζουν στο χαρτοφυλάκιο που έχει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όμως κανείς στη Ν.Δ. δεν επιθυμεί το νέο ΕΣΠΑ να το διαχειριστεί "πράσινη" διοίκηση. Πάντως οι "πράσινοι" υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, δεν φαίνεται να αλλάζουν εκτός απρόοπτου και νέας καραμπόλας
 
Το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα διατηρήσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με πιθανή την αποχώρηση του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, καθώς τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούσε ότι η διατήρηση του Ανάπτυξης από τη ΝΔ, μπορεί να στείλει στο Γεωργίας τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πολύ πιθανές θεωρούνται οι αλλαγές στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο ότι θα μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος οι νυν υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ειδικά ο πρώτος φέρεται να επιθυμεί να ξαναβρεθεί στον Πειραιά από όπου ξεκίνησε την κυβερνητική θητεία του επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου).
 
Ερωτηματικά υπάρχουν για τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, όπου ο "πράσινος" Πάρις Κουκουλόπουλος, καλοβλέπει τη θέση. Ερώτημα είναι το τι θα γίνει με στελέχη, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ή ο Κων. Μουσουρούλης που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές.
 
Ερώτημα αποτελεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, να έχει φανατικούς εχθρούς αλλά και συμμάχους λόγω παρελθόντος. 
 
Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα συνεχίσει ως έχει, ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες για αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας.

Αποτιμήσεις εκλογών από τα κόμματα

Την εκτίμηση ότι η ΝΔ κράτησε τις δυνάμεις της στις ευρωεκλογές, ενώ κυριαρχεί απόλυτα στον αυτοδιοικητικό χάρτη, αναδεικνύει το "γαλάζιο" σύστημα εξουσίας με non paper που διενεμήθη αργά το απόγευμα της Τρίτης, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
aanasximatis030614
"Πέρα από τον αυτοδιοικητικό χάρτη όπου κυριαρχούμε απόλυτα, στις ευρωεκλογές, φάνηκε ότι εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε κι έχουμε σημαντικές «εφεδρείες» που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν μας στήριξαν αυτή τη φορά, αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από δω και μπρός. Και ως κυβέρνηση και ως κόμμα", αναφέρεται στο non paper.
 
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη αποχωρεί, οι ΑΝ.ΕΛ. "έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν", η ΔΗΜΑΡ τιμωρήθηκε "παρά το ότι το έπαιξε αντιμνημονιακή", και η Χρυσή Αυγή "είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της".
 
Στο non paper υπογραμμίζεται ότι "σε γενικές γραμμές, οι πολίτες επιδοκίμασαν τη στρατηγική της Παράταξης να στηρίξει πρόσωπα που είχαν συγκροτημένη αυτοδιοικητική ατζέντα, κόντρα στα σκληρά, ξεπερασμένα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ". 
aanasximati030614
Στον αντίποδα, η κίνηση Τσίπρα να στηρίξει τον Γιουνκέρ ως έχοντα τον πρώτο λόγο για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισσιόν, αποτελεί άλλο ένα δείγμα της προσπάθειας διεύρυνσης προς το μεσαίο χώρο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
 
Νέος σύμμαχός της, οι πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης, Γ. Πανούσης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας, που σε ανοιχτή επιστολή τους αναφέρονται στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στην ανάγκη ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ, στην Κεντροαριστερά και στο μέλλον του κόμματός τους το οποίο το βλέπουν σε μια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο της ασκούμενης πολιτικής αλλά και της αριστερής προοπτικής. Ο δρόμος για το νέο πολιτικό χάρτη, φαίνεται να είναι μακρύς...
 
Γιώργος Αλεξάκης





  


 Πηγή:www.reporter.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top