10 Ιουν 2014
0 σχόλια

Π.Τόμσεν: Λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ελλάδα

5:58 μ.μ.
Την εκτίμηση ότι το 2014 η ελληνική οικονομία τίθεται σε ρυθμό ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2007, εκφράζει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Πολ Τόμσεν, μιλώντας στην Επισκόπηση του ΔΝΤ.
Ο κ. Τόμσεν κάνει λόγο για ουσιαστική πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, αλλά τονίζει ότι η επίτευξη υψηλής ανάπτυξης απαιτεί την ενίσχυση της προσπάθειας στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών.
Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΔΝΤ επισημαίνει ότι το Ταμείο προχωρά στην Ελλάδα με την εκταμίευση 3,4 δισ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης της οικονομίας, με βάση την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 
Σημειώνει δε ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της κρίσης, απέκτησε εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος των επενδυτών, προσθέτοντας ότι η βελτίωση της πιστοληπτικής δυνατότητας των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων είναι γρηγορότερη απ’ ό,τι αναμενόταν.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, όπου κατά τη γνώμη του εξακολουθεί να σημειώνεται υστέρηση, με στόχο ο κάθε φορολογούμενος να καταβάλλει το φορολογικό μερίδιο που του αναλογεί. 
«Η κόπωση στη διαδικασία προσαρμογής και η αντίσταση παγιωμένων συμφερόντων εναντίον ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν τις πολιτικές προκλήσεις – κλειδιά για το επόμενο διάστημα», διαπιστώνει ο κ. Τόμσεν, σημειώνοντας ότι η αδυναμία της απαραίτητης προσαρμογής των τιμών αντανακλά κυρίως διαρθρωτικές δυσκαμψίες στις ελληνικές αγορές προϊόντων και εργασίας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει προληπτικά να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με βάση ρεαλιστικές παραδοχές, και οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να το πράξουν, παρατηρεί αναφορικά με τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Για το ζήτημα του χρέους, υπογραμμίζει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δίνει τη δυνατότητα έναρξης των διαβουλεύσεων στο προκαθορισμένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους.




Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top