10 Ιουν 2014
0 σχόλια

Ο απολογισμός Στουρνάρα: Πέτυχα δίδυμα πλεονάσματα αντί για δίδυμα ελλείμματα

5:56 μ.μ.
Αναλυτικό απολογισμό του έργου κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ώρες πριν παραδώσει τα «κλειδιά» του υπουργείου στον Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον απολογισμό του, ότι τα τελευταία δύο χρόνια εκπροσώπησε τη χώρα σε 76 συσκέψεις - διάρκειας 252 ωρών - με τους επικεφαλής της τρόικας, σε 46 ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Ecofin, ενώ διήνυσε 204.388 χιλιόμετρα πτήσεων - 5 φορές τον γύρο της γης - και παρέστη σε 123 συναντήσεις με αλλοδαπούς αξιωματούχους στο υπουργείο Οικονομικών.
Επισημαίνει επίσης πως την τελευταία διετία επιτεύχθηκαν δίδυμα πλεονάσματα αντί για δίδυμα ελλείμματα και υπήρξαν δημοσιονομικά αποτελέσματα με διεθνή αναγνώριση, διαρκής βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τραπεζική ανασυγκρότηση, διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και βελτίωση ελεγκτικού έργου.
Στον απολογισμό αναφέρεται ακόμη πως τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν στο περίπου 30% του ΑΕΠ, το οικονομικό κλίμα άρχισε να βελτιώνεται θεαματικά από τα τέλη του 2012 και η Ελλάδα αποκατέστησε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και κατέστησε βιώσιμο το χρέος.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η χώρα θα βρεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, και έχει αποκαταστήσει όλη τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της.
Επίσης, η φορολογική νομοθεσία απλοποιήθηκε και βελτιώθηκε, η φορολογική διοίκηση εκσυγχρονίστηκε, ενώ επιστράφηκαν 1,6 δισ. ευρώ, κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, και μειώθηκε το σχετικό συσσωρευμένο δημόσιο χρέος ΦΠΑ από 1,5 δισ. ευρώ σε 0,65 δισ. ευρώ. Εξάλλου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 50% και διανεμήθηκε κοινωνικό μέρισμα, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό, κατά την τελευταία διετία ψηφίστηκαν 43 νόμοι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, 177 νόμοι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, υπογράφηκαν 124 Προεδρικά Διατάγματα και 6.449 υπουργικές αποφάσεις (μέσος όρος 9 αποφάσεις ανά ημέρα) και διεκπεραιώθηκαν 9.616 υπηρεσιακοί φάκελοι (μέσος όρος 13 φάκελοι ανά ημέρα).
Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

 
Toggle Footer
Top