12 Ιουν 2014
0 σχόλια

ΤτΕ: Οι μελλοντικές προκλήσεις του νέου διοικητή

10:25 π.μ.
Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις αναμένεται να βρεθεί ο Γιάννης Στουρνάρας, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του στην Τράπεζα της Ελλάδας, στην πιο δύσκολη περίοδο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Ήδη οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, ενώ από το Σεπτέμβριο αναμένεται να πάρουν πιο εντατική μορφή, με τον Γιάννη Στουρνάρα να είναι εκ των βασικών συντελεστών μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη και τους Πρωθυπουργικούς Συμβούλους, κκ. Στ. Παπασταύρου και  Χρ. Λαζαρίδη. Ο ίδιος άλλωστε ως κεντρικός τραπεζίτης θα είναι γέφυρα με το Ευρωσύστημα, την ΕΚΤ δηλαδή και τις άλλες κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε., που ήδη κατέχουν σημαντικό μέρος του Ελληνικού χρέους.
aproklise110614
Δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η διαμόρφωση του νέου τοπίου στο τραπεζικό χάρτη. Η εικόνα σήμερα παραπέμπει σε ολιγοπώλιο, κάτι που για πολλούς παράγοντες της αγοράς δημιουργεί σημαντικά ζητήματα ανταγωνισμού. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος διοικητής είναι τα αν θα δώσει και σε ποιους νέες άδειες λειτουργίας τραπεζικών ιδρυμάτων.
 
Εκεί αναμφισβήτητα θα κληθεί να κρατήσει ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες και σε νέους επίδοξους παίκτες, που ενδεχομένως να θελήσουν να μπουν στην αγορά. Σημειώνεται ότι η τελευταία θητεία Προβόπουλου συνέπεσε με κλείσιμο πολλών τραπεζών, είτε λόγω κεφαλαιακών ζητημάτων που είχαν, είτε λόγω της "ανάγκης" για συγκέντρωση.
aproklis110614

Τα κόκκινα δάνεια

Άρρηκτα δεμένο με το θέμα του χρέους είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Το ΔΝΤ έχει κρούσει επανειλημμένα το καμπανάκι του κινδύνου θεωρώντας ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν δρόμο ακόμα να διανύσουν μέχρι να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι οι επισφάλειες το 2013 ανήλθαν σωρευτικά (κόκκινα και προβληματικά δάνεια) στο 40% του συνόλου των χορηγήσεων.
 
Στην έκθεσή του, μάλιστα, το Ταμείο δίνει έμφαση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων καθώς εκτιμά ότι οι τράπεζες πέτυχαν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κλείνοντας την πόρτα στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, η μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των επισφαλειών, εξ ου και το "μαξιλάρι" των κεφαλαίων ύψους 11 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα παραμείνει άθικτο μέχρι να ολοκληρωθούν τα stress tests της ΕΚΤ, με στόχο να καλυφθούν αν αυτό κριθεί απαραίτητο οι όποιες επιπρόσθετες
 
Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμήσεις της αγοράς, που κάνουν λόγο για "κόκκινα" δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ, δημιουργούν εύλογες απορίες για το πού θα "κάτσουν" μετά τα stress test του φθινοπώρου οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών.
aprokl110614
Πάντως, εφόσον κάποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις επαληθευτούν, τότε οι ανάγκες για επιπλέον χρηματοδότηση, αντίθετα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, θα είναι χαμηλότερες. Σύμφωνα, πάντως, με τα επίσημα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ, και το φαινόμενο δείχνει να υποχωρεί σε ένταση με αποτέλεσμα να αναμένεται η αντιστροφή της τάσης περί τα τέλη του 2014 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2015.
 
Ειδικότερα, το ποσοστό των NPLs της Εθνικής διαμορφώθηκε στο 28,4% για την Ελλάδα, επί συνόλου χορηγήσεων της τάξης των 46 δισ. ευρώ και της Eurobank στο 32,7% επί συνόλου υπολοίπων 44,3 δισ. ευρώ. Για την Alpha Bank το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 33,3% των 52 δισ. ευρώ συνολικών δανείων, ενώ για την Τρ. Πειραιώς τα "κόκκινα" δάνεια έφτασαν στο 37,9% επί συνόλου 59,5 δισ. ευρώ.

Ο νέος επιχειρηματικός χάρτης

Η αναδιάταξη μάλιστα του χάρτη αυτού θα αποτελέσει άλλο ένα από τα στοιχήματα του Γιάννη Στουρνάρα. Καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών τους δανειακών χαρτοφυλακίων, θα έλθουν μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον πολλών εταιρειών που είναι υπερδανεισμένες. Είτε θα τις οδηγήσουν σε κλείσιμο και εκκαθάριση είτε σε κεφαλαιοποίηση των χρεών κι αλλαγή σελίδας.

Ήδη ο απερχόμενος διοικητής είχε ταχθεί υπέρ της συγκέντρωσης, ενώ και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έντονα προβληματισμένη για το πώς θα αποκτήσει υγιή κεφαλαιακή βάση το ελληνικό επιχειρείν με ροές από νέους χρηματοδότες και πώς θα εκκαθαριστούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
 
Μάλιστα, τις σχετικές προτάσεις του, ο κ. Προβόπουλος φέρεται να τις έχει ήδη καταθέσει εγγράφως στην ηγεσία της κυβέρνησης...
 
Γιώργος Αλεξάκης










 Πηγή:www.reporter.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top