2 Ιουν 2014
0 σχόλια

Εβδομάδα «μαγειρέματος» του ανασχηματισμού Πηγή:www.reporter.gr

10:51 π.μ.
Με την οικονομία να αναδεικνύεται σε βασικό σημείο για τις πολιτικές εξελίξεις ξεκινάει μια κρίσιμη εβδομάδα.
Οι ημερομηνίες, αλλά και οι δανειστές πιέζουν για γρήγορες λύσεις τόσο στο θέμα των επιλογών σε πρόσωπα, αλλά και σε δράσεις ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να έχουμε άμεσες εξελίξεις στο μέτωπο του ανασχηματισμού, αλλά και της πλήρωσης των θέσεων του κεντρικού τραπεζίτη και του Επιτρόπου. Ήδη, ο Γιάννης Στουρνάρας, που αποτελεί το πρόσωπο «κλειδί» για τον ανασχηματισμό, φέρεται να μετακινείται από το υπουργείο εφόσον βέβαια βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα να τοποθετηθεί σε άλλη θέση, όπως αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.  Σημειώνεται ότι η ημερομηνία ορόσημο είναι η 11η Ιουνίου, οπότε συνεδριάζει και το γενικό συμβούλιο της ΤτΕ για να ανακοινώσει το όνομα του νέου διοικητή της Τράπεζας. Μέχρι τότε Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να έχουν βρει τη χρυσή τομή που θα φέρει τον ανασχηματισμό, αλλά και τη νέα σύνθεση της διοίκησης της ΤτΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες εάν ο Γιάννης Στουρνάρας διαδεχτεί τον Γιώργο Προβόπουλο, κάτι που συναντά αντιδράσεις, ο ανασχηματισμός θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας. Την ίδια ώρα γρίφος, συνδεόμενος με τον ανασχηματισμό είναι η κάλυψη της θέσης του Επιτρόπου. Πολλά ακούγονται για την πλήρωση της θέσης, όπως τα ονόματα του Κωστή Χατζηδάκη, του Νίκου Δένδια και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και με τις συνολικές διαπραγματεύσεις για τη θέση του προέδρου της Κομισσιόν, αλλά και τη σχετική διανομή χαρτοφυλακίων.
 

 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλοί στη Ν.Δ. θα ήθελαν να απομακρυνθεί ο κ. Γ. Στουρνάρας, ώστε ο ανασχηματισμός να αποτελέσει όντως δομικό στοιχείο αλλαγών. Ο ίδιος ο υπουργός, πάντως, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ξεκαθάρισε ότι «σάκος του μπόξ» δε θα γίνει θα ήθελε να «κλειδώσει» μία θέση που θα του επιτρέψει να υπερασπιστεί το έργο του. Τέτοια, είναι είτε η υφιστάμενη καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, είτε του Τραπεζίτη.
Πάντως, ήδη τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με «υπουργοποιήσιμους» στο υπ. Οικονομικών τον Σταύρο Παπασταύρου (του οποίου η παρουσία στο υπ. Οικονομικών είναι καθημερινή) και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Πολλοί μάλιστα δεν αποκλείουν τα δύο αυτά ονόματα να «παίξουν» ως αναπληρωτών με παρουσία και του Γιάννη Στουρνάρα στην ίδια θέση. Ερώτημα είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρήσει από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είναι στη νέα κυβέρνηση, όπως και ο  Άδωνις Γεωργιάδης, με το Γιάννη Μιχελάκη. Στο υπουργείο Παιδείας ίσως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποχωρήσει ενώ εξετάζεται και η αντικατάσταση του Συμεών Κεδίκογλου από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Επίσης άγνωστό είναι το πώς θα διμαορφωθεί ένα πλαίσιο πολτικής διεύρυνσης της κυβέρνησης είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερα, με παρουσία ονομάτων όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Προς υπουργοποίηση οδεύει και ο Μάκης Βορίδης, αβέβαιο είναι το μέλλον του Γιάννη Βρούτση, ενώ αρνητικές είναι οι εισηγήσεις για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.
 
Γ.Α.




Πηγή:www.reporter.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top