18 Φεβ 2015
0 σχόλια

NYT: Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών

11:10 π.μ.
Η μόνη καλή επιλογή που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι να δώσουν στην Ελλάδα κάποιο περιθώριο ελιγμών, επισημαίνουν οι New York Times, ενώ χαρακτηρίζουν «βαθιά προβληματικό» το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα.
Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών», η εφημερίδα αναφέρει πως «οι δανειστές, κυρίως ηΓερμανία, επιμένουν ότι υπερασπίζονται σημαντικές αρχές: μια χώρα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της και η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από τον καθένα, σύμφωνα με τους κανονισμούς».
«Αυτό μπορεί να ακούγεται ωραία, κατ’ αρχήν, αλλά απορρίπτει την πραγματικότητα, όταν η χώρα και το ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ενώ αναφέρεται και στο αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι «το επικίνδυνο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μιας κρίσης στο σύστημα του ευρώ έχει γίνει πολύ πραγματικό».
Επίσης, καταγράφεται ως «άμεσο θέμα» μια επέκταση του προγράμματος διάσωσης των 240 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μια επέκταση με τους υφιστάμενους όρους και πρέπει να το πράξει μέχρι την Παρασκευή για να δώσει χρόνο σε όλες τις κυβερνήσεις για να την εγκρίνουν», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: «Η επέκταση αυτή θα ξεκλειδώσει αμέσως 7 δισ. ευρώ, αλλά η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις από τον εριστικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αρνήθηκε να επεκταθεί (χρονικά) το πρόγραμμα και επιδιώκει ένα δάνειο-γέφυρα».
Η σύνταξη των NYT υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποδειχθεί ότι είναι βαθιά προβληματικό» και «είναι αδύνατο για τη χώρα να εξοφλήσει το τρομερό χρέος της».
«Ναι, ο κ. Τσίπρας έκανε κάποιες δύσκολες προεκλογικές υποσχέσεις για να κρατηθούν, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων ή επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι «το στιλ του ευφραδή κ. Βαρουφάκη δεν είναι ό,τι (το καλύτερο) έχουν συνηθίσει οι Βρυξέλλες».
«Αλλά, οι Έλληνες ηγέτες κατέστησαν σαφές, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, πως είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη χώρα και έχουν διάθεση να ξεκινήσουν έναν πραγματικό αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής», γράφουν οι NYT.
«Οι ιδέες της Ελλάδας φέρεται να επιπλέουν στις Βρυξέλλες, όπως ακριβώς το δάνειο-γέφυρα ή η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού (πλεόνασμα χωρίς τους τόκους) με το σημερινό ρυθμό περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Και αν κάποιες προθεσμίες πρέπει να μετακινηθούν και αν ορισμένες συμφωνίες αλλάξουν, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβη στις Βρυξέλλες. Όσο οι υπουργοί της Ευρωζώνης μπορεί να δυσκολεύονται να προβούν σε παραχωρήσεις σε ένα έθνος που θεωρούν ως σπάταλο και αχάριστο, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δίνοντας κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα, είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν», καταλήγει το άρθρο των NYT..

Πηγή: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top