22 Νοε 2015
0 σχόλια

''Η Ελλάδα παίρνει τη δόση χωρίς να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της''

4:55 μ.μ.

«Τα φαινόμενα απατούν» στην Ελλάδα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ) που εκφράζει επιφυλάξεις για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, αλλά και για τις προτάσεις περί πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.


Στις οικονομικές σελίδες της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές έδωσαν την Παρασκευή πράσινο φως για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προηγουμένως στην Αθήνα, η Βουλή είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή παρεκκλίσεις από τους συμβιβασμούς με τους πιστωτές».
Επικαλούμενη στοιχεία ελληνικών ΜΜΕ, η Frankfurter Allgemeine τονίζει ότι 350.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση αρχικά ήθελε να προστατέψει το 90% των δανειοληπτών, οι «θεσμοί» από την πλευρά τους συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση με την οποία εξαιρείται από πλειστηριασμούς το φτωχότερο 25%, αλλά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση νομοθέτησε μία πιο «γενναιόδωρη» ρύθμιση καθιερώνοντας διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια και αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την FAZ, «εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με αυτήν την εξέλιξη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιο γενναιόδωρα από άλλες ʻχώρες της κρίσηςʼ εκείνους που δεν πληρώνουν ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η αποπληρωμή στεγαστικών δανείων αποτελούσε πάντα πρόβλημα και στις υπόλοιπες χώρες. Στην Κύπρο ουσιαστικά δεν υπάρχουν ακόμη πλειστηριασμοί, αν και, στα πλαίσια του προγράμματος βοήθειας, οι δανειστές είχαν επιβάλει σχετική ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2016. Στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι πιστωτές δεν είχαν επιβάλει παρόμοιες ρυθμίσεις, παρʼ όλες τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων. Από την άλλη πλευρά στην Ιταλία, τράπεζες και ενώσεις καταναλωτών προχώρησαν σε εθελοντικές συμφωνίες που προβλέπουν στάση και χρονική επιμήκυνση πληρωμών».
Πηγή: newsit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

 
Toggle Footer
Top