23 Νοε 2015
0 σχόλια

GOLDMAN SACHS και SWAPS

8:03 μ.μ.
Το 2002 καμία χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του συμφώνου σταθερότητας. Όπως λοιπόν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί έτσι και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης υπέγραψε συμφωνία για SWAPS με την Goldman Sachs.
To SWAP είναι ένα σύνθετο χρηματοοικονομικό προϊόν, που παίρνει ένα μέρος του δημοσίου χρέους από το σήμερα και το μεταθέτει στο αύριο, το οποίο αύριο μπορεί να είναι 5, 10, 20 χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με την συμφωνία αυτή η οποία είναι λιγότερο συμφέρουσα για την Ελλάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες που υπέγραψαν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Η Ελλάδα εισπράττει με σταθερό επιτόκιο 4,5% ενώ πληρώνει κυμαινόμενο 6,6% + libor =7.4!!!! που σημαίνει ότι το αρχικό χρέος των 5,2 δις € έχει φτάσει στα 20 δις € με λήξη το 2037.
Το 2007 παίρνει αυτό το SWAP η Νέα Δημοκρατία και ο τότε υπουργός Αλογοσκούφης από το δημόσιο και το μεταφέρει στην Εθνική Τράπεζα γιατί τότε άρχισε να προσμετρείται το ποσό αυτό στο γενικό χρέος της Ελλάδας και έπρεπε να φύγει από το δημόσιο. Το 2009 ο τότε υπουργός Παπαθανασίου το τιτλοποιεί σε μία εταιρία – οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) - TITLOS Plc που έχει έδρα στην Μεγάλη Βρετανία.
Αυτό το SWAP σήμερα με όλους τους όρους αποπληρωμής που υπάρχουν θα πληρωθεί από το Ελληνικό δημόσιο αλλά σε αυτό οφείλεται πρωτίστως η κατάρρευση της Εθνικής τράπεζας καθώς της έχουν μεταφερθεί αυτά το 20δις € χρέος που αρχικά βάρυνε το Ελληνικό δημ.
Γιατί λοιπόν δεν δίνεται στην δημοσιότητα το Master Fee protection agreement στο οποίο διευκρινίζεται 1.πόσες είναι οι προμήθειες 2.σε ποιους αναλογούν και 3. σε ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς πιστώνονται τα ποσά;



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top