26 Νοε 2015
0 σχόλια

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μιράντα Ξαφά - Salomon Brothers - IJ Partners - CDS

2:27 μ.μ.
Ποια είναι η κυρία Μιράντα Ξαφά που αποκάλεσε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν μπαταχτσήδες και ζήτησε να έρθουν τα funds:


Μιράντα Ξαφά:
ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)στην Ουάσινγκτον το 1980 μέχρι το 1991 όπου ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση σταθεροποιητικών προγραμμάτων στην Λατινική Αμερική. Το 1991-93 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα με άδεια από το ΔΝΤ.

Εν συνεχεία εργάστηκε στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers στο Λονδίνο αρχικά ως οικονομολόγος και από το 1997 ως global currence strategist για τις αναδυόμενες αγορές. To 2004 διορίστηκε, με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ως εκπρόσωπος της Ελλάδας), θέση στην οποία παρέμεινε εώς το 2009 όταν την διαδέχτηκε αρχικά ο κύριος Χρήστος Χατζηεμμανουήλ (δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του) και στην συνέχεια ο καθηγητής Κύριος Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for InternationalGovernance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, και στο Princeton, και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.



Τι αναφέρει το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ που κυκλοφόρησε προεκλογικά τον Μάιο του 1993. Παραθέτεται το κείμενο αυτούσιο με τίτλο «Ο νέος αερολιμένας Αθηνών στα Σπάτα – Θέσεις – Προοπτικές», Μάιος 1993.


«Ι. Η επιλογή της SALOMON BROTHERS INTERNATIONAL LTD έγινε με τελείως αδιαφανή τρόπο, οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά χρονικά και, δυστυχώς, δίνουν την εντύπωση ότι τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου παραδίδονται στις πολυεθνικές του μεγάλου κεφαλαίου τελείως ανεξέλεγκτα και ευκαιριακά.

ΙΙ. Το Ελληνικό Κράτος με την κυβέρνηση της Ν.Δ., ακόμη και τότε που πρωτοσέλιδα εφημερίδων αναφέρονται στη SALOMON BROTHERS με τον τίτλο » Η ΒΡΩΜΙΚΗ SALAMON«, δεν επανεξετάζει τη θέση του και σιωπά, σε αντίθεση με τη Βρετανική Κυβέρνηση και τις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Κονέκτικατ των ΗΠΑ που διακόπτουν κάθε συνεργασία μαζί τους. Η κατηγορία που της απαγγέλλεται είναι η ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ. Παρατηρείται το φαινόμενο, όταν όλοι αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την SALOMONBROTHERS , η ελληνική κυβέρνηση να εθελοτυφλεί, αγνοώντας τα παραπάνω γεγονότα. Είναι όμως γνωστό στην κυβέρνηση ότι ο παραπάνω οίκος, σαν σύμβουλος επίσης της ελληνικής κυβέρνησης στην πώληση της Τράπεζας Πειραιώς, πρότεινε αντί να πουληθεί η Τράπεζα στον πλειοδότη του σχετικού διαγωνισμού να δοθεί σε όμιλο που προσέφερε 700 εκατ. δρχ. λιγότερα, πράγμα που οδήγησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού».




Salomon Brothers - IJ Partners - Υποτήμιση δραχμής και Αγοραπωλησία CDS


Τον Μάρτιο του 1998 διάφορα “funds” περιλαμβανομένης και μιας πλειάδας γύρω από την χρηματιστηριακή εταιρία “Salmon” επιτέθηκαν στην δραχμή με αποτέλεσμα την υποτίμηση της κατά 14% στις 14 Μαρτίου 1998.

Την παρασκευή 13 Μαρτίου, μία μέρα πριν από την υποτίμηση της, ξένες, αλλά και Ελληνικές τράπεζες γνώριζαν την απόφαση της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να «ξεφορτωθούν» τις δραχμές και να αγοράσουν ομόλογα, οι τιμές των οποίων είχαν κατρακυλήσει. Όταν ο Γ. Παπαντωνίου τότε υπουργός οικονομικών ρωτήθηκε για τις σχετικές διαρροές, αποποιήθηκε κυβερνητικές και προσωπικές ευθύνες, ισχυριζόμενος ότι το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ την Τετάρτη 12 Μαρτίου και μέχρι το Σάββατο που συζητήθηκε το γνώριζαν περισσότερα από 50 άτομα.

Το θέμα είναι ότι με την μείωση της αγοραστικής αξίας του εθνικού μας νομίσματος, διευκολύνθηκε σημαντικά η πολιτική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι παίχτες funds τύπου “Salomon” κέρδισαν περίπου 1,7 τρις δραχμές καθώς μερικές μέρες πριν είχε παρατηρηθεί μία κούρσα αγορών συναλλάγματος

Αμέσως μετά τα funds προχωρούν σε μαζική εισροή συναλλάγματος 3,5 δις δολλάρια μία μέρα μετά την υποτίμηση, τα οποία τοποθετήθηκαν στις φτηνές μετοχές του μετοχοποιημένου ταμείου δημοσίου: Τράπεζες Μακεδονία θράκης, Κρήτης Ιονική οι οποίες ιδιωτικοποιήθηκαν. Οι προς εκποίηση ΔΕΚΟ ο ΟΤΕ (τρίτη φάση μετοχοποιήσης τότε), η πρώην ΔΕΠ, τα ΚΑΕ καθώς και οι ΕΥΔΑΠ, ΚΕΔ, ΔΕΘ, «Ολυμπιακή Τουριστική», «Ολύμπικ Κέτερινγκ», ΔΕΠ (νυν Ελληνικά Πετρέλαια), Διώρυγα της Κορίνθου, ΞΕΝΙΑ και στην αλματώδη αγορά τα ομόλογα του δημοσίου. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε το ΠΑΣΟΚ δεν ιδιωτικοποιούσε μόνο μετοχοποιούσε… μετά ήρθε το Ευρώ.

Άλλα funds που πήραν μέρος στο πανηγύρι ήταν: “Merill Lynch” “J.P. Morgan” “Deutsche Bank” “Morgan Stanley” τα οποία funds είχαν επιλεγεί από τις κυβερνήσεις σαν «σύμβουλοι» ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Την επενδυτική εταιρία IJ Partners των Μαργέλλου και Ξαφά που έχει έδρα την Ελβετία έχει κατηγορήσει ο κύριος Καμμένος ότι προέβη σε αγοραπωλησία CDS - credit default swaps (ασφαλίστρων κινδύνου) στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο (ΤΤ) μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2009 με αποτέλεσμα να αποκομίσει κέρδη εις βάρος της χώρας.


Για να καταλάβουμε ας δούμε τι είναι τα CDS, τα naked CDS και ποιοι έχουν δικαίωμα αγοράς 


CDS: Πρόκειται για συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Αρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης. Η εν λόγω αγορά λειτουργεί χωρίς καμία εποπτεία και με ελάχιστη διαφάνεια. Σε περίπτωση που υπάρχει η υπόνοια ή η εκτίμηση ότι ο εκδότης του ομολόγου θα δυσκολευτεί να το αποπληρώσει, τότε η τιμή του αντίστοιχου ασφαλίστρου (CDS) ανεβαίνει.

Τα συμβόλαια CDS μπορούν να αγοραστούν από επενδυτές που κατέχουν κάποιο ομόλογο π.χ. στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων θεσμικοί επενδυτές όπως αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία, κ.ά. που έχουν αγοράσει τίτλους του ελληνικού Δημοσίου και δεν θέλουν να τους πουλήσουν διότι τότε οι τιμές τους θα καταρρεύσουν και θα ζημιωθούν οι ίδιοι περισσότερο.

CDS μπορούν να αγοραστούν και από επενδυτές που δεν κατέχουν το ομόλογο (naked CDS). Όποιος αγοράζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να κατέχει ομόλογο είναι σαν να ασφαλίζεται για να προστατευτεί από μια καταστροφή που δεν τον αφορά και από την οποία αν συμβεί θα κερδίσει. Δηλαδή είναι σαν να αγοράζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλυφθεί από πιθανή καταστροφή που μπορεί να υποστεί το σπίτι του διπλανού του. Με τον τρόπο αυτό έχει κάθε συμφέρον να βάλει φωτιά στο σπίτι του διπλανού του για να εισπράξει την ασφάλεια. Κατ΄ αναλογία, όσοι έχουν αγοράσει CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να συντηρούν το σενάριο της χρεοκοπίας για να ανεβαίνει η τιμή των CDS που κατέχουν και να τα πουλήσουν με κέρδος.


Πηγές:
fadomduck2.blogspot.gr/2011/08/blog-post_20.html,
http://www.imerodromos.gr/yperkostologhsh-spata/
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3482.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top