21 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Οι επενδυτές έχουν βγει για κυνήγι μερισμάτων

10:52 π.μ.
Οι διεθνείς επενδυτές έχουν βγει για κυνήγι... μερισμάτων, λόγω της έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας στις αγορές μετοχών και των πενιχρών αποδόσεων των ομολόγων, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή μιας επενδυτικής στρατηγικής που είχε εξαφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι επενδύσεις σε μερίσματα είναι και πάλι στη μόδα, καθώς οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών, εν μέσω της ακόμη υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, αποδυναμώνουν την πιθανότητα για περαιτέρω κέρδη από τις μετοχές, ενώ οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων περιορίζουν την ελκυστικότητα της αγοράς σταθερού εισοδήματος.

Έχοντας μείνει πίσω σε σχέση με το ράλι της αγοράς κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ο δείκτης MSCI World Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης, έχει υπεραποδόσει φέτος, καθώς οι πιο κυκλικοί κλάδοι, όπως οι εταιρείες του διαδικτύου και η μικρή κεφαλαιοποίηση, παραπαίουν και οι αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερης διαβάθμισης, παραμένουν πιεσμένες.

"Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας του come-back των επενδύσεων σε μερίσματα", όπως σημειώνει ο Andrew Parry, διευθύνων σύμβουλος της Hermes Sourcecap.

Ο δείκτης MSCI World Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης προσφέρει απόδοση 3,8%, σε σύγκριση με το 2,5% του ευρύτερου δείκτη MSCI World και 1,8% των ομολόγων διεθνώς, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Ο δείκτης μερισματικής απόδοσης υποαπέδωσε της αγοράς το 2012 και το 2013, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν στην ανάκαμψη της οικονομίας και στράφηκαν προς μετοχές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, όπως οι εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης, στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας όπως το Facebook και το Twitter, και στις τράπεζες της ευρωζώνης.

"Η σοφότερη επενδυτική στρατηγική αυτή τη στιγμή είναι αυτή που οδηγεί στην διατήρηση του κεφαλαίου", σημειώνει ο Andrew Lapthorne, επικεφαλής έρευνας μετοχών της Societe Generale. "Δεν πρέπει να ψάξει κανείς για περαιτέρω άνοδο στο χρηματιστήριο, αλλά να πρέπει να ψάξει για μετοχές που αποδίδουν καλύτερα στις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς. Η στρατηγική υψηλών μερισμάτων κάνει ακριβώς αυτό", όπως τονίζει.

Οι κλάδοι που προσφέρουν τις μεγαλύτερες πληρωμές μερισμάτων διεθνώς είναι οι τηλεπικοινωνίες, ο επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με μερισματικές αποδόσεις στο 3% με 4,5%.

"Το dividend investing είναι ελκυστικό στο σημερινό περιβάλλον", τονίζει ο John Ventre, επικεφαλής στην Old Mutual Global Investors. "Ωστόσο, η απόδοση πρέπει να είναι βιώσιμη, έτσι οι επενδυτές πρέπει να κοιτάξουν εκείνες τις μετοχές εταιρειών που δεν θα χρειαστεί να μειώσουν το μέρισμα τους", προσθέτει.



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top