20 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Mε "αυτοδιοικητικό ανάχωμα" η Ν.Δ. και "ευρωπαϊκό New Deal" ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν τη μάχη

11:29 π.μ.
Με χαμηλούς τόνους, αλλά και με "γυάλισμα των ... τομαχώκ", τα κομματικά επιτελεία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών, που είναι η ευρωκάλπη. Τα αποτελέσματα του αυτοδιοικητικού γύρου των εκλογών δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, μια και το κύριο που καταδεικνύεται είναι η απουσία κυρίαρχης τάσης στο πολιτικό σύστημα, αλλά και η ανάγκη συμμαχιών.
Στο φόντο αυτό, στη ΝΔ χαράσσουν μια στρατηγική σε δύο επίπεδα. Αφ' ενός να κερδίσουν στις οκτώ περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι του κόμματος έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ν. Αιγαίο, Β. Αιγαίο, Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια), αλλά και να φρενάρουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής.
antiparathes190514
Σε αυτήν την περίπτωση, λένε, ουσιαστικά "βάφουν" μπλέ το χάρτη, και δημιουργούν αντίβαρα σε πιθανή επικράτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές. Επιπλέον, διαμορφώνουν ένα εκτεταμένο μηχανισμό τοπικών κυβερνήσεων, που είναι κομβικός για τη διακυβέρνηση, καθώς οι Περιφέρειες θα κληθούν να διαχειριστούν από το νέο ΕΣΠΑ πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν μεγάλα περιθώρια διαμόρφωσης πολιτικής.
 
Αφ' ετέρου, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Συγγρού, μέχρι την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα επαναφέρει, λένε συνεργάτες του, με πιο έντονο τρόπο το δίλημμα "σταθερότητα ή αστάθεια". Στόχος να φανεί ότι η μόνη φιλοευρωπαϊκή δύναμη είναι η Ν.Δ., η οποία μάλιστα εγγυάται την ανάκμαψη της χώρας.
 
Παράλληλα, ξεκινάει μια διαδικασία "επούλωσης" εσωκομματικών πληγών, ώστε η όποια γκρίνια και οργή να μην εκφραστεί με αντισυστημική ψήφο, στην ευρωκάλπη. Παράλληλα, αναμένεται και πάλι να υπάρξει ένταση επιθέσεων προς τη Χρυσή Αυγή, όπου καταγράφεται μια αξιοσημείωτη αντοχή αλλά και στροφή περίπου 25.000 ψηφοφόρων πανελλαδικά, με κύρια προέλευση τη Ν.Δ.

antip190514

Μούδιασμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ περνούν από ακτινογραφία τα εκλογικά αποτελέσματα, ώστε να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να μη χαθεί το τραίνο στις ευρωεκλογές, που άλλωστε θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Σαφέστατα υπάρχει μούδιασμα καθώς ο πήχης είχε μπει ψηλά με τον "δημοψηφισματικό" χαρακτήρα που προσέδωσε ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά συνεργασιών και λανθασμένων επιλογών του πρώτου γύρου ώστε αυτά να μην επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές. Σχεδιάζεται έτσι μια στρατηγική παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα σε πολλές περιοχές, (π.χ. Κρήτη) ώστε να στηριχθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διαμορφωθεί στρατηγική συνεργασιών με τοπικά σχήματα που βρέθηκαν στο πρώτο γύρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές απέναντι.


Επιπλέον, με στόχο την κινητοποίηση ψηφοφόρων, αλλά και να απευθυνθεί στον μεσαίο χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει στην ανάγκη να μπει η Ε.Ε. σε μια νέα ρότα με κυρίαρχο ένα "ευρωπαϊκό New Deal". "Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην παιδεία, την έρευνα και την τεχνολογία, στο περιβάλλον, στην κοινωνική οικονομία, στα δίκτυα και τις υποδομές", ανέφερε στην ομιλία του στην Μπολώνια ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα του αγώνα των επόμενων ημερών.
 
Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να ξεθαμπώσει και το "θολό" πολιτικό στίγμα που εκπέμπει, καθώς πατά σε δύο βάρκες, αυτή του ακτιβισμού κι αυτή της συστημικότητας. Εκεί άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας της αντιπολίτευσης...
 
Γ.Α.




 Πηγή:www.reporter.gr
 


Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top